Sekolah Menengah Sains Alam Shah (ASIS) menjadi tuan rumah bagi Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri Peringkat Zon pada tarikh 16 hingga 18 Jun 2023. Pertandingan yang berlangsung selama tiga hari itu melibatkan pasukan bahas Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris dari pelbagai sekolah.

Pasukan bahas Bahasa Melayu SMA Persekutuan Kajang terdiri daripada empat orang ahli iaitu Ahmad Widad bin Sam Sol (4 Neptun), Muhammad Adib Haikal bin Haizam (4 Uranus), Muhammad Nars Hafiy bin Hussein (3 Marikh), dan Azyana Binti Azlan (5 Musytari). Sementara itu, pasukan bahas Bahasa Inggeris diketuai oleh Anas Bin Nazif Emran (5 Uranus) bersama dengan Muhammad Abdul Muiz bin Syahmi (5 Mustari), Muhamad Faiq bin Salehhudin (5 Mustari), dan Nik Muhammad Amir Haziq bin Nik Muhammad Nizam (5 Marikh).

Setelah melewati sesi perbahasan yang mencabar, pasukan bahas Bahasa Melayu berjaya mendapatkan tempat ke-5 dalam ranking keseluruhan. Namun, pasukan bahas Bahasa Inggeris mencapai pencapaian yang lebih cemerlang dengan memperoleh tempat ke-2.

Pertandingan juga mengiktiraf pembahas terbaik dalam kedua-dua bahasa. Muhammad Adib Haikal Bin Haizam daripada pasukan bahas Bahasa Melayu menduduki tempat pertama sebagai pembahas terbaik Bahasa Melayu. Manakala Anas Bin Nazif Emran daripada pasukan bahas Bahasa Inggeris turut diiktiraf sebagai pembahas terbaik dalam Bahasa Inggeris, walaupun mendapat ranking kelima secara keseluruhan.

Para hakim yang bertugas dalam pertandingan ini adalah Puan Rabita Binti Tajeli, Puan Khairul Azwa binti Abdul Hamid, dan Puan Norzelasari binti Mat Jani untuk Bahasa Melayu; serta Puan Siti Aisyah bt Mohd Akahsah, Puan Nor Suhaila bt Sulong, dan En. Mohd Syamsul bin Saliman untuk Bahasa Inggeris. Keputusan yang diumumkan setelah penilaian ketat ini memberikan harapan dan kegembiraan kepada semua peserta.

Dengan kejayaan mereka, pasukan bahas Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris dari Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri Peringkat Zon layak mewakili zon dalam Pertandingan Bahas PPM peringkat Kebangsaan yang akan diadakan pada 14 hingga 17 Julai di Sekolah Menengah Sains Pokok Sena. Kejayaan dan semangat mereka membuktikan bakat serta kepakaran mereka dalam bidang bahasa. Semoga mereka dapat mencapai pencapaian yang cemerlang pada peringkat seterusnya.