Kajang, 25 Jun 2023 – Pasukan Gamelan SMA Persekutuan Kajang telah mencapai kejayaan gemilang dalam Pertandingan Muzik Gamelan Melayu SBP Tahun 2023 yang berlangsung di SBPI Kubang Pasu dari 23 hingga 25 Jun 2023. Mereka telah meraih anugerah Gangsa dalam peringkat kebangsaan.

Dibimbing oleh guru pengiring yang berbakat, Pn Noor Faezah Hamzah dan Pn Harlaila Haris, pasukan ini telah menunjukkan kebolehan luar biasa mereka dalam acara yang penuh cabaran ini. Pertandingan tersebut melibatkan pasukan gamelan dari pelbagai sekolah menengah berasrama penuh (SBP) dari seluruh negara.

Pasukan Gamelan SMA Persekutuan Kajang telah melalui persediaan yang intensif dan latihan yang berterusan untuk memastikan mereka memberikan prestasi terbaik di pentas. Dengan kecekapan dan kerjasama yang kukuh, mereka telah menghidupkan persembahan yang memukau hati para juri dan penonton.

Kemenangan pasukan ini dalam memenangi anugerah Gangsa adalah bukti pengiktirafan terhadap usaha gigih mereka dan kecintaan mereka terhadap seni tradisional melayu seperti gamelan. Kejayaan ini tidak hanya membanggakan sekolah dan guru-guru mereka, tetapi juga menginspirasi para pelajar lain untuk mengekalkan warisan seni budaya kita.

Dalam ucapan penghargaan, Pn Noor Faezah Hamzah dan Pn Harlaila Haris merakamkan kebanggaan mereka terhadap kejayaan pasukan ini. Mereka juga menekankan bahawa kejayaan ini adalah hasil daripada kerja keras, ketekunan, dan semangat tidak berputus asa yang ditanamkan dalam setiap ahli pasukan.

Pertandingan Muzik Gamelan Melayu SBP Tahun 2023 di SBPI Kubang Pasu telah berakhir dengan kemenangan cemerlang bagi Pasukan Gamelan SMA Persekutuan Kajang. Kejayaan ini menjadi bukti bahawa mereka adalah contoh yang baik bagi pelajar-pelajar lain dalam menjunjung tinggi seni dan budaya kita.